top of page
Zoeken

Welke invloed heeft de coronacrisis op uw huurovereenkomst?

Foto van schrijver: Youssef BenhaddouYoussef Benhaddou

Stelt u zich vragen hoe u uw huurovereenkomst verder moet betalen tijdens deze coronatijden? Zijn er concrete maatregelen getroffen door de overheid met betrekking tot de huurovereenkomsten?


Solidariteit verhuurders


Wat betreft de huurovereenkomsten (handelspanden of woningen/appartementen) zijn er geen concrete, daadkrachtige maatregelen getroffen door de regering, maar rekent de Vlaamse overheid vooral op de solidariteit van de verhuurders.


De Vlaamse regering heeft wel gecommuniceerd dat mensen niet uit hun huis mogen gezet worden, doordat ze in deze uitzonderlijke omstandigheden de huur niet meer kunnen betalen en dat er een uitstel kan worden afgesproken met de verhuurder. De goodwill van de verhuurder is hierbij wel van primordiaal belang.


De sociale en private huurmarkt


De sociale huurprijzen worden berekend op het inkomen van de huurders. Sociale huurders met betalingsmoeilijkheden door de coronacrisis en die bv. in tijdelijke werkloosheid vallen, nemen best zo snel mogelijk contact op met hun sociale huisvestingsmaatschappij / verhuurkantoor. Die zullen nagaan of u recht heeft op een vermindering van de huurprijs of een uitstel van betaling van de huur.


Op de private huurmarkt is er geen wettelijke regeling voorzien voor de betaling van de huurprijs. De Vlaamse overheid vraagt wel aan de verhuurders om zich soepel op te stellen wanneer de huurder of student (van een kamer/kot) vraagt om de huurprijs uit te stellen of bv. in schijven te betalen.


De gemaakte afspraken worden best schriftelijk vastgelegd door de beide partijen, om achteraf niet voor verassingen te staan.

Belangrijke tips:


  • Kijk eerst uw huurovereenkomst goed na. Het kan zijn dat bepaalde (overmacht-/opschortings-/imprevisie-)clausules zijn opgenomen die op zulke situaties kunnen anticiperen.

  • Bespreek de situatie persoonlijk met de verhuurder en probeer onderling een akkoord te treffen over een tijdelijke uitstel of vermindering van de huur.

  • Probeer een gerechtelijke procedure te ontwijken. Dit zal enkel geld en tijd in beslag nemen en zeker geen zekerheid bieden, gezien de hele coronacrisis.

  • Als uw huurbaas niet binnen een redelijke termijn een gesprek wil aangaan met u of niet reageert op uw vragen, en u wilt juridische procedures vermijden, dan zou u een bemiddelaar kunnen inschakelen om het geschil buiten de rechtbank op te lossen.

Veel meer antwoorden op uw vragen vindt u op de site van de Vlaamse overheid via https://www.wonenvlaanderen.be/nieuws/impact-maatregelen-ter-bestrijding-van-de-coronacrisis-op-het-huurrecht


Neem contact op met ons via het contactformulier om samen uw situatie te analyseren.

 
 
 

Comments


bottom of page