Wat mag een gerechtsdeurwaarder niet in beslag nemen? – Uw rechten als schuldenaar
- Youssef Benhaddou
- 26 mrt
- 2 minuten om te lezen

Wanneer je te maken krijgt met een gerechtsdeurwaarder, is dat zelden een aangename ervaring. Toch is het belangrijk om te weten dat je als schuldenaar bepaalde rechten heeft. Een deurwaarder kan namelijk niet zomaar alles uit uw woning of bezit meenemen. In deze blog leggen we uit wat er wettelijk beschermd is tegen beslag en hoe je zich kunt wapenen tegen onterecht optreden.
Wat is een beslag?
Eerst even terug naar de basis. Een gerechtsdeurwaarder kan beslag leggen op je goederen als je een schuldenaar bent en een rechter een vonnis heeft uitgesproken. Dat wil zeggen dat de deurwaarder spullen uit jouw bezit mag 'vastzetten' of meenemen om de schuldeiser terug te betalen. Maar dat mag alleen binnen de grenzen van de wet.
Welke goederen zijn beschermd tegen beslag?
De wet bepaalt duidelijk welke goederen niet vatbaar zijn voor beslag. Deze regels zijn er om te voorkomen dat mensen in mensonwaardige situaties terechtkomen. Enkele voorbeelden van beschermde goederen:
Basismeubilair en huisraad
Zoals een bed, tafel, stoelen, koelkast, kookfornuis, wasmachine… Alles wat nodig is om op een minimale en waardige manier te leven.
Kledij en persoonlijke bezittingen Deurwaarders mogen geen kleding, schoenen of persoonlijke verzorgingsmiddelen meenemen die je nodig hebt in het dagelijks leven.
Werkmateriaal van zelfstandigen Ben je zelfstandig en heb je gereedschap of een laptop nodig om te werken? Dan mag dit meestal niet in beslag genomen worden, tenzij het van uitzonderlijke waarde is of er alternatieven zijn.
Voedsel en brandstof Er mag geen beslag gelegd worden op levensmiddelen of brandstof die je nodig hebt om jouw huis te verwarmen of te koken.
Medicatie en medische hulpmiddelen Alles wat je nodig hebt voor je gezondheid (zoals een bril, hoorapparaat, rolstoel...) blijft onaantastbaar.
Wat met bankrekeningen en inkomsten?
Ook hier zijn er grenzen. Een deel van uw inkomen is beschermd – het zogenaamde beslagvrij bedrag. Dit betekent dat u altijd een minimuminkomen moet overhouden om van te leven. De hoogte daarvan hangt af van uw gezinssituatie.
Daarnaast is het beslag op bankrekeningen strikt gereguleerd. De deurwaarder moet bijvoorbeeld weten waar uw rekening staat en hoeveel erop staat. Ook hier geldt dat een bepaald bedrag onaantastbaar moet blijven.
Wat kunt u doen bij onterecht beslag?
Voel je je onterecht behandeld of denk je dat de deurwaarder buiten zijn boekje is gegaan? Dan heb je het recht om bezwaar te maken. In veel gevallen is het nuttig om juridisch advies in te winnen zodat je snel en correct kunt handelen.
Bij Let’s Consult staan we klaar om jouw situatie te analyseren en jou te begeleiden met helder en praktisch advies. We bekijken samen of het beslag terecht was, of er ruimte is voor onderhandelingen met de schuldeiser, of hoe je verdere problemen in de toekomst kunt voorkomen.
Heb je nog (andere) juridsche vragen? Neem gerust contact met ons op!
Comments