top of page
Zoeken

Moet je belastingen betalen op cryptomunten zoals Bitcoin?

Foto van schrijver: Youssef BenhaddouYoussef Benhaddou

Bijgewerkt op: 5 dagen geleden

Cryptovaluta en belastingen in België: wat u moet weten

Cryptovaluta zoals Bitcoin en Ethereum hebben de laatste jaren een vaste plaats verworven in het financieel landschap. De populariteit van digitale munten neemt toe, en steeds meer particulieren en professionelen investeren in crypto-activa. Maar welke fiscale verplichtingen komen hierbij kijken? En welke impact heeft het recente federale regeerakkoord 2025-2029 op uw cryptotransacties?


Huidige belastingregels voor crypto in België

Op dit moment is louter het bezitten van cryptomunten of het gebruiken ervan als betaalmiddel niet onderworpen aan belastingheffing. Echter, wanneer u winst genereert door de aan- en verkoop van cryptovaluta, kan dit wel belastbaar zijn. Dit hangt af van uw statuut als belegger.


1. De amateurbelegger

Indien u cryptovaluta aankoopt als een passieve investering, zonder speculatieve intenties, beschouwt de fiscus u als een amateurbelegger. Uw winst wordt dan als een normaal beheer van uw privévermogen beschouwd en blijft belastingvrij. Dit is het geval indien:

  • U crypto louter als hobby verwerft en aanhoudt.

  • U lange termijnbeleggingen doet, zonder frequente transacties.

  • U weinig risico neemt, bijvoorbeeld door diversificatie en het vermijden van leverage.


Belangrijke uitzondering: Op het moment dat u uw cryptomunten inwisselt voor fiatgeld (bv. euro’s), dient u de gerealiseerde meerwaarde aan te geven als ‘Diverse inkomsten’ (Vak XV, code 1440/2440), waarop een belastingtarief van 33% van toepassing is.


2. De particuliere trader

Belegt u actief in crypto, met regelmatige aan- en verkopen en het inspelen op prijsschommelingen? Dan kwalificeert de fiscus u als particuliere trader. Uw cryptowinsten worden belast onder ‘Diverse inkomsten’, met een belastingtarief van 33%.


3. De professionele trader

Wanneer de handel in cryptovaluta uw voornaamste beroepsactiviteit vormt, wordt u als een professionele trader beschouwd. In dat geval dient u uw inkomsten aan te geven als beroepsinkomen en bent u onderworpen aan:

  • De progressieve tarieven in de personenbelasting (25% - 50%) indien u als eenmanszaak opereert.

  • De vennootschapsbelasting (20% - 25%) indien u een vennootschap opricht.

  • Verplichte aansluiting bij een sociaal verzekeringsfonds en betaling van sociale bijdragen.


Aankomende wijzigingen in 2025: algemene meerwaardebelasting

Met het federale regeerakkoord 2025-2029 wordt een algemene meerwaardebelasting van 10% ingevoerd. Dit zal ook gelden voor cryptowinsten, tenzij deze onder een professioneel statuut vallen. Daarnaast worden de controles op cryptotransacties verscherpt:

  • Cryptorekeningen moeten gemeld worden bij het Centraal Aanspreekpunt (CAP) van de Nationale Bank van België.

  • De fiscus krijgt meer inzage in crypto-transacties ter bestrijding van fraude.


De meerwaardebelasting is momenteel nog niet van kracht, maar het is raadzaam hier rekening mee te houden bij toekomstige investeringsbeslissingen.

 
 
 

Comentários


bottom of page