top of page
Zoeken

Bemiddeling als uitwijkmogelijkheid voor de rechtbank

Bijgewerkt op: 8 apr. 2020

Door het bos de bomen niet meer zien of anders gezegd, wat met de werkdruk bij Justitie?


Er zijn verschillende stappen die u kunt ondernemen waarbij u een gerechtelijke procedure kan vermijden door bv. via bemiddeling of minnelijke schikking geschillen op te lossen als uitwijkmogelijkheid voor de rechtbank.


“Het is niet enkel sneller en goedkoper, maar op lange termijn heeft het een positieve invloed op de hele werking van het justitieapparaat en de harmonie tussen mensen.”

In België lopen er na Roemenië de meeste rechtszaken per inwoner (Bron: European Justice Scoreboard). Jaarlijks worden meer dan 1 miljoen vonnissen en arresten uitgesproken. Weet u hoelang de gemiddelde duur is in België om een vonnis van een rechtbank te verkrijgen bij een geschil, minus de periode voor u beslist om een gerechtelijke procedure via de rechtbank te starten? Het antwoord is kort gezegd veel te lang.

Een gerechtelijke procedure via de rechtbank kan veel tijd en geduld vergen. Maar geduld en vooral tijd kan u of uw onderneming zich niet altijd permitteren. Bovenop bent u niet altijd zeker dat de beslissing van de rechter in uw voordeel of nadeel kan uitmonden. De weg tot het bekomen waar u recht op hebt kan lang duren.


Bemiddeling en minnelijke schikking

Daarom zouden geschillen meer onder elkaar moeten worden opgelost en niet in de rechtbank door lange procedures. Via een minnelijke schikking of bemiddeling, kan met een beetje bereidwilligheid veel worden klaargespeeld. Deze manier van handelen bevordert bovendien de dialoog en stimuleert de verschillende partijen om samen een oplossing te zoeken, waardoor een gerechtelijke procedure niet nodig zou worden geacht.


Het is niet enkel sneller en goedkoper, maar op lange termijn heeft het invloed op de hele werking van het justitieapparaat en de harmonie tussen mensen.

23 weergaven0 opmerkingen

コメント


bottom of page